• Home
  • Kuchnie Świata
    • Kuchnia indyjska
    • Kuchnia chińska
    • Kuchnia francuska
    • Kuchnia meksykańska
    • Kuchnia polska
    • Kuchnia tajska
    • Kuchnia włoska
  • Be Fit
    • Czas na detox
    • Zdrowa żywność
    • Dietetyczne Pyszności
    • Bez Glutenu
    • Jedz Sezonowo
    • Jedz Śniadanie
  • Obiad
    • Szybki Obiad
    • Zupy
    • Sałatki
    • Przystawki
    • Tanie Gotowanie
  • Desery
    • Babeczki
    • Ciasta i tarty
    • Ciastka i Ciasteczka
    • Naleśniki i Placki
    • Bez cukru
    • Koktajle
  • O mnie
    • Kontakt

Pełna Lodówka

wegetariańskie przepisy

Curry

Aromatyczna korma

Kiedy zobaczyłam jak Nigel Slater przygotowuje tą potrawę, oszalałam. Uwielbiam wszelkie połączenia słodko-słono-pikantne z dodatkiem korzennych przypraw, a ten przepis znajduje się w trójce moich ulubionych. Idealnie nadaje się na jesienne słoty, bo rozgrzewa i pozytywnie nastraja 🙂 Już na sama myśl o tej potrawie jestem głodna.

korma

Aromatyczna korma

Składniki

2 średnie białe cebule,
3 ząbki czosnku,
2-3 cm świeżego imbiru,
300g pieczarek,
250g  szpinaku (najlepiej świeżego typu baby, ale mrożony tez pasuje),
100g jogurtu,
100g creme fraiche (może być śmietana 18 lub serek typu Philadelphia),
garść obranych orzechów laskowych,
garść niesiarkowanych rodzynek sułtańskich,
1 łyżeczka kuminu,
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki chili,
laska cynamonu,
3 liście laurowe,
masło do smażenia.

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozpuścić masło i usmażyć cebulę z czosnkiem. Imbir utrzeć i dodać do smażenia.
Dodać kardamon, kumin, kurkumę, cynamon (zarówno proszek jak i laskę), chili i liście laurowe.
Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki, a następnie podsmażyć je na patelni z pozostałymi dodatkami dodając jednocześnie trochę więcej masła. Następnie całość wymieszać i przykryć zmniejszając jednocześnie ogień. Gdy pieczarki zmiękną i zbrązowieją dodać ok 150 ml wody, wymieszać i dusić przez 15 minut.
Orzechy laskowe i rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić.
W międzyczasie dokładnie umyć szpinak (bądź tez rozmrozić w osobnym rondlu). A następnie zblanszować go zanurzając na kilkadziesiąt sekund we wrzącej wodzie, a następnie płucząc zimną wodą. Pozwoli to zachować ładny, zielony kolor szpinaku. Zblanszowany szpinak odcedzić z wody i dodać do pozostałych składników.
Orzechy wraz z rodzynkami odcedzić i dodać do całości i wymieszać.

Na koniec dodać jogurt i creme fraiche. Wymieszać i podawać na ciepło z ryżem lub chlebem.

korma 4

 

korma 3Smacznego!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Pozostaw odpowiedź Olka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. kruszyna says

    2013-11-24 at 17:41

    Ależ apetycznie się prezentuje, zjadłabym ze smakiem… 😀

    Odpowiedz
  2. tu-tusia says

    2013-11-25 at 09:23

    Mmmm… apetyczne 🙂

    Odpowiedz
  3. Olka says

    2013-11-26 at 10:20

    Świetnie wygląda i na pewno jest cudownie aromatyczne.

    Odpowiedz
  4. Alina Waliczek says

    2013-11-27 at 20:55

    Apetycznie wygląda i jaki piękny kolor.

    Odpowiedz
  5. Ze smakiem says

    2013-11-28 at 14:25

    bardzo ładnie podane 🙂

    Odpowiedz

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Przepisy kulinarne

Copyright 2021 Pełna Lodówka